Kritikátlan Tömeg, avagy Tarlós mennybe megy
2018. október 15. írta: A rokkant is ember

Kritikátlan Tömeg, avagy Tarlós mennybe megy

Pedig milyen szépen indult ez az egész. Öt éve egy súlyos mozgássérült ember, Kiss Csaba kitalálta, hogy a Critical Mass, a biciklis felvonulás mintájára életre kell hívni egy hasonló megmozdulást a fogyatékkal élők érdekében. Ez lett a Rehab Critical Mass. Idézzük fel, mit gondolt a célokról az eredeti alapító:

"Talán a legfontosabb cél, a szemlélet formálása. Az elmúlt két évtizedben sok változás történt e téren. Születtek fontos törvények, vannak jó irányelvek, de ez még kevés. Segíteni szeretnék a társadalomnak, a hétköznapi embereknek megérteni, átérezni, hogy mi is, akik fogyatékkal élünk, szerves részei vagyunk a társadalomnak és bizonyos mértékig belső igény legyen, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol az „erősebb” figyel a „gyengébbre”. Ahol elsősorban az ember az érték, és nem az ember hasznossága. Úgy érzem, hogy olyan időket élünk, amikor erre szükséges felhívni a figyelmet."

Ehhez képest hol tartunk ma? Azon már meg sem kell lepődni, hogy eluralkodott, sőt egyeduralkodóvá vált a "szeressük egymást gyerekek" és a "haverok-buli-fanta" hangulat az érdekvédelem, a kiállás, tiltakozás és figyelemfelhívás helyett ezen a rendezvényen. Ez talán nem lenne baj, hiszen a fogyatékkal élőknek is el kell tudni adni magukat és az üzenetüket a többségi társadalom felé.

Csakhogy. Épp az üzenettel van itt egy kis baj.
Mert a legújabb eleme a Rehab Critical Mass üzenetének semmi egyéb, mint a megalkuvás.

Hogy a fogyatékosok ügye bármire felhasználható, a fogyatékos emberek közössége kihasználható.

Hiszen fel lehetett kérni Tarlós Istvánt az esemény fővédnökének.

És minden további nélkül megtörténik, hogy ezzel szemben a fogyatékkal élők világán kívüli érdeklődő civilek emelik fel a hangjukat:

"Ugye csak vicc a kiírás az eseményél, hogy Tarlós István a Rehab Critical Mass (fogyatékkal élő emberek felvonulása) fővédnöke?
Az aki le se szarta ezeket az embereket, aki pár éve azt mondta nem kell a 3-as metró akadálymentesítése mert úgyse használnák? Aki tavaly még fogadni se fogadta ezeket a civileket? " - kérdezte posztjában Jámbor András főszerkesztő, ismert ellenzéki aktivista.

A MEOSZ-t mindez nem zavarta egy percig sem. Semelyik másik hivatalos érdekvédelmi szervezetnek se volt mindez ellen kifogása. Csupán magánszemélyek háborogtak keserű Facebook-kommentekben, értetlenül állva a kialakult helyzet előtt. És az a tettrekész, fiatal csapat tiltakozott, akiknek köszönhető volt például az "Ezrelékek lázadása" megszervezése. (Igen, ez a kifejezés Tarlós főpolgármester egy híresen empatikus kijelentéséből lett mozgósító erejű szállóige).

Jól van ez így?

Ha Tarlós István szempontjait nézzük, természetesen. Elvégre hamarosan kampány, úgy tűnik, szeretne még főpolgármester lenni. Minden megszerezhető kis népszerűségmorzsáért lehajol. Jól teszi.

Az RCM szervezői viszont mintha sosem hallották volna azt a szót, hogy hitelesség. Ezért a magunk részéről csak találgatni tudunk, hogy mindez mire volt jó? Mit kaptak mindezért, milyen előnyöket reméltek ettől a lépéstől?

Súlyos kérdések, amelyek válaszokért kiáltanak....

A bejegyzés trackback címe:

https://arokkantisember.blog.hu/api/trackback/id/tr7514303215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maghraba 2018.10.16. 22:22:44

Kedves Blogger!

Örülök, hogy külföldről ilyen okosnak teccik vanni.

Aligurak 2018.10.18. 19:05:35

@maghraba: Külföldről jobban làtszik, az elkèpesztő kontraszt miatt, hogy mi szar, ès mi jò. Egy ève vagyok itt, kèrdezz bàtran, ha èrintett vagy. Garantàlom, hogy elsìrod magad.
süti beállítások módosítása