Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási kedvezményei – avagy ezért kaphatsz könnyebben munkát, ha fogyatékkal élő vagy!
2014. január 03. írta: A rokkant is ember

Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási kedvezményei – avagy ezért kaphatsz könnyebben munkát, ha fogyatékkal élő vagy!

szazalekjel.jpg0 százalék SZOCHO, vagyis járulékmentes foglalkoztatás

Az igazi motiváció ebben a támogatási rendszerben az, hogy azok a munkavállalók, akik jogosultak rehabiltációs kártya kiváltására (melyet az adóhatóság állít ki részükre) úgy vehetnek részt a foglalkoztatásban, hogy a cégek az egészségkárosodott személy foglalkoztatásának teljes időtartamára teljes munkáltatói járulékmentességet kapnak akkor, ha a dolgozó bére a minimálbér kétszeresét nem haladja meg. (2013 szeptemberéig mintegy 20 ezren tudtak munkába állni azok közül, akik kiváltották a 2012-ben bevezetett kártyát.)

Egyéb kedvezmények, lehetőségek

Akkreditált munkáltatók számára további kedvezmények állnak rendelkezésre: foglalkoztatási támogatás (bér –és költségkompenzáció). Egy fő megváltozott munkaképességű személy után 1.120.000 Ft/fő/év költségvetési támogatásban részesülnek a cégek, ennek köszönhetően tavaly több mint 30 ezer fő megváltozott munkaképességű ember tudott munkát vállalni, vagy tarthatta meg már meglévő munkahelyét. Pályázni lehet mindezeken felül a munkahelyek rehabilitációs célú kialakítására, átalakítására, akadálymentesítésére, ha a munkáltató a rehabilitációs hatóság komplex minősítése szerinti megváltozott munkaképességű személy vagy fogyatékossági támogatásban részesülő személy foglalkoztatását biztosítja munkaszerződéssel, legalább napi 4 órában.

Röviden érdemes még megemlíteni a vállalkozások számára az európai uniós források által teremtett lehetőségeket. Az Új Széchenyi Terv pályázatain rehabilitációs foglalkoztatás céljára elérhető források (ezen pályázatok egy része már lezárult, ill. jelenleg is zajlik) meghaladják a 20 milliárd forintot.

A rehabilitációs hozzájárulás

Egy cég számos pozitív ösztönző (támogatás, kedvezmény) mellett egy komoly „büntetés” jellegű tétellel is ösztönözve van arra, hogy megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő munkavállalók alkalmazása mellett döntsön. Ez az úgynevezett rehabilitációs hozzájárulás, amelyet azoknak a cégeknek kell megfizetni, amelyek az összlétszámuk 5 százalékánál kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak. A hozzájárulás mértéke 965.400 forint/fő/év. A munkadó rehabilitációs hozzájárulásának éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám és a rehabilitációs hozzájárulás szorzata. A munkadó akkor kötelezett rehabilitációs hozzájárulás megfizetésére, ha a foglalkoztatottjainak száma éves átlagban 25 főnél több. (2012 előtt 20 fő felett kellett ezt a közterhet megfizetni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://arokkantisember.blog.hu/api/trackback/id/tr585726615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása