Ha túl sérült vagy, ne akarj dolgozni, avagy Magyarországon Stephen Hawking mehetne az elfekvőbe....
2013. július 04. írta: A rokkant is ember

Ha túl sérült vagy, ne akarj dolgozni, avagy Magyarországon Stephen Hawking mehetne az elfekvőbe....

Forrás: Twitter

... de dolgozni, kutatni, előadást tartani.... nos azt aligha tudna. És itt most nem az akadálymentesítés - egyébként elég siralmas - hazai állapotára gondolok (bár az is megérne egy  misét, illetve néhány posztot), ami igazán felháborító, hogy miközben a kormány folyton a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növeléséről szónokol, addig az erre specializálódott cégek közül az egyik legnagyobb és legismertebb egy ilyen álláshirdetést képes feladni: 

Forrás: REHABJOB

A témában nem járatos olvasók kedvéért a rövidítések feloldása az alábbi: B1 kategóriába tartozik az, akinek az egészségi állapota 51-60% között van és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve C1-es besorolásba kerül az, akinek az egészségi állapota 31-50% között van és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel. ( A B2 és C2 ugyanezek az egészségi állapotok, csak ott a rehabilitáció nem javasolt valamilyen okból.)

De joggal kérdezheti a kedves olvasó, mi a helyzet az ennél súlyosabb állapotú (úgynevezett D, E kategóriába eső) sérültekkel, rokkantakkal?

Nos, ők az ilyen hozzáállás mellett, amikor az ÁLLAMI TULAJDONÚ, az adófizetők pénzéből fenntartott cég, nem hogy esélyt nem ad (mondjuk távmunkavégzés lehetőségének biztosításával) az olyan sérülteknek, akik az otthonukat nem, vagy csak nehézségek árán tudják elhagyni, hanem már a jelentkezést is kizárja - nyugodtan fel is fordulhatnak (pardon, a részükre megítélt rokkantsági ellátás mellett elvegetálhatnak valami szociális intézményben).

Mindeközben a vonatkozó jogszabály ELVBEN (nagyon helyesen) lehetőséget ad (jövedelemkorlát mellett) az ilyen ellátás mellett is  munkajövedelemre (lásd: 13. § d) e) ), és a legsúlyosabb fokban sérült emberek foglalkoztatásával is "megspórolhatja" a cég az úgynevezett rehabilitációs hozzájárulás megfizetését, amennyiben az így alkalmazott munkavállaló munkaideje eléri a napi 4 órát. (22-es paragrafus). Tehát NEM IGAZ az álláshirdetésnek az a kitétele, hogy "jogszabályi változások" miatt nem vesznek tudomást a súlyosabb sérültekről, akik ellátásukat szeretnék kiegészíteni munkajövedelemmel.

Még egyszer: nem valami csúnyagonoszkülföldi multi adta fel a fenti hirdetést. Egy olyan, állami kézben levő mammutcég nem kér a súlyosabb sérültekből, akinek a vezetőjét egyébként épp most rúgták ki súlyos alkalmatlanság miatt. Úgy tűnik, a HR-részlegre is ráférne egy kis tisztogatás....

A bejegyzés trackback címe:

https://arokkantisember.blog.hu/api/trackback/id/tr315390771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása