Az ébredés napjai
2012. december 06. írta: A rokkant is ember

Az ébredés napjai

Az elmúlt napokat érdemes megjegyezni – több okból is. Egyrészt december 4-én az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alaptörvény-ellenes az a törvényi rendelkezés, amely bármely, akár minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység végzése esetén is kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását. Másrészt az érdekvédelmi szervezet(nek látszó) MEOSZ tegnap felébredt Csipkerózsika-álmából, és keményen az arcába vágta az Orbán-kormánynak, hogy elég volt a szemfényvesztésből. Kiadtak egy ilyen közleményt:

„Hazánkban a válság mellett a téves kormányzati politika is súlyosbította e csoport helyzetét. A fogyatékossági támogatás 20 ezer forint körüli összege évek óta nem nőtt, az oktatás terén a szegregáció felé való visszalépés tapasztalható, a segédeszköz ellátásra szánt források csökkenőben vannak. A szociális szolgáltatásokra is lényegesen kevesebbet költ az állam: a súlyosan fogyatékos embereket segítő támogató szolgáltatásokra (szállítás, személyi segítés) 2008-ban még 8 milliárd forint jutott, azóta azonban évről évre kevesebb, 2012-ben pedig támogató szolgáltatásra és négy másik szociális feladatra összesen már csak 4,5 milliárd forintot szánt a kormány. A kötelező társadalombiztosítási befizetéseken alapuló rokkantnyugdíjat is megszüntette az idén a kormány, helyette alacsony összegű, sok esetben 30 ezer forintos ellátást kapnak az érintettek, amelyet semmilyen alkotmányos garancia nem véd. A foglalkoztatási rehabilitáció gyakorlatilag nem működik, a rehabilitációra javasoltakat képzés alig, munkahelyek pedig szinte egyáltalán nem várják. A januártól induló új támogatási rendszer sem fogja növelni a megváltozott munkaképességűek alacsony foglalkoztatottságát, sőt, a súlyosan fogyatékos emberek egy jelentős része a meglévő munkáját is el fogja veszíteni.”

Kemény szavak, és igaz szavak...

Már látom magam előtt a hajléktalanügyet követő új nemzeti konzultáció vezérfonalát:

„Védjük meg a mozgássérülteket!”

 

nkonz.jpg

A polgároknak feltett első kérdés pedig alighanem ilyesmi lesz: „Vannak akik úgy gondolják, hogy nem helyes, ha egy alapvetően állami támogatásból gazdálkodó civil szervezet igazságtalanul kritikus hangot üt meg a kormány intézkedéseivel szemben. Ön támogatná-e adóforintjaiból egy ilyen szervezet tevékenységét?”

A bejegyzés trackback címe:

https://arokkantisember.blog.hu/api/trackback/id/tr224950532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása