Egy rokkant anyának (szinte) semmi nem jár...
2012. május 14. írta: A rokkant is ember

Egy rokkant anyának (szinte) semmi nem jár...

avagy ennyire emberi az erőforrás minisztérium?

Vigyázat! Jogszabály következik! De ígérem, rövid lesz és nem minden tanulság nélküli. Tehát, történt egyszer, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének bölcs kormánya hozott egy törvényt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról. Ebbe a jogszabályba - sok egyéb okosság mellett - az alábbi szakaszt írta bele a jogalkotó:

 

 Amennyiben a rokkantsági ellátásra jogosult azon a napon, amelytől az (1) bekezdésben foglaltak alapján a rokkantsági ellátás megállapításra kerülne rendszeres pénzellátásban részesül, az ellátás a rendszeres pénzellátás megszüntetésének napját követő naptól állapítható meg.

Ha esetleg a jogban járatos olvasó nem érzékelné pontosan a fenti mondat súlyát, segítek: rendszeres pénzellátás - többek között - a GYES, GYED, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermeknevelési támogatás - egy olyan nőnek, aki rokkantsági ellátást kénytelen igénybevenni, mert más jövedelme nincs,  tehát egy ilyen nőnek nem jár!

Mindezt egy olyan kormány mondja ki, amelyik baby boom-ról fantáziál ( tényleg, mennyi közpénzt emészthetett fel ez a remek kis tanulmány?), és amelynek legfőbb szociális felelőse, Soltész Miklós úton-útfélen szaporodásra (pardon: szülésre) bíztatja a fogamzóképes nőket, anyákat.

 

A helyzet tehát úgy áll, hogy vannak az egészséges hölgyek, akik  a bébiprojekthez pénzt, paripát, fegyvert...na, ezeket azért nem mind..., de legalább ajtódíszt kapnak.
Ehhez képest pedig, ha egy fogyatékkal élő hölgy (vagy pár...) ilyesmire vetemedne  ezzel próbálkozna, akkor neki gyakorlatilag csak az ajtódísz, meg néhány csodálkozó tekintet jut. Esélyegyenlőség? Előnyben részesítés? Ugyan már...hol élünk, kérem szépen?

Nem találok szavakat.... remélem, a kommentelők igen.

UPDATE! Az általunk felvetett témát időközben feldolgozta a hvg.hu "Pórul jártak a rokkantnyugdíjas kismamák " címmel.

UPDATE 2 - avagy vannak még csodák, hiszen a tiltakozás hatására a jogszabályok előnyükre változtak!

A bejegyzés trackback címe:

https://arokkantisember.blog.hu/api/trackback/id/tr174508110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovácspéterke 2012.06.20. 10:28:19

Nem szeretnék szívtelennek tűnni, de sajnos a nem rokkant anyukákkal is pont így van. Akkor kapnak gyest, ha nem melóznak.
most ezt attól függetlenül mondom, hogy egy vicc az összeg, amit egy anya kap a társadalom reprodukálásában ellátott feladatáért.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.06.20. 10:50:23

@Mrs. Jackman: Szia, attól tartok félreérted....a rokkant anyukák sem melózni akarnak gyes alatt, hanem gyereket nevelni. Esetükben az a baj, hogy a rokkantsági ellátás mellett ha nem dolgoznak, azért nem kapnak gyest, ha pedig igen, akkor a munkájuk azért nem ad erre alapot mert rokkantsági ellátást is kapnak. Igazi 22-es csapdája. Ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor az...
süti beállítások módosítása