Két év után elbúcsúzik a „Rokkant is ember” blog. Legalábbis az eddigi tartalommal és felfogással nem folytatódik tovább. Nincs értelme, mert a kezdeményezés kudarcot vallott szinte minden értelemben. Annak ellenére, hogy számos nehézséget leküzdve, olykor ellenszélben,  de elhivatottan tette a dolgát: kereste az igazságot – vagy kevésbé fennkölten fogalmazva kereste és megmutatta a valóságnak azokat a szeleteit, amelyeket a kormány vagy egyes megélhetési politikusok szívesen eltitkoltak volna a közvélemény elől. Sok olyan ügyet és témát felkarolt ez a blog, amelyek sajnos nem vitték át a mainstream média (bármit is jelentsen ez manapság...) ingerküszöbét.

Mindez azonban nem hozott komoly eredményeket. Hiába az eltelt idő alatt több tízezer olvasó, jónéhány bátorító olvasói levél, sőt olykor (a régi) Index-en címlapos megjelenés, a blog az indulásakor maga elé tűzött legfőbb célt nem érte el. Nem épült fel körülötte egy aktív, öntudatos, a köz kérdésein gondolkodó, fogyatékosügyi kérdésekben elkötelezett közösség, amely aztán felpezsdíthette volna a fogyatékkal élők, kiváltképp a mozgáskorlátozottak közéletét annyira, hogy észrevegyék és elhiggyék: az „érdekvédelmi” szervezetek „áldásos” tevékenységén túl  is van (köz)élet.

Ez a blog – az alapító szerző-szerkesztő sajnálattal levont következtetése szerint – magányos fáklya maradt a szó minden értelmében, a harc, amelyet a szavak, olykor a képek erejével vívott, szélmalomharc volt, semmi több.

A választási eredmények ismeretében nincs tovább miért küzdeni – a fogyatékkal élők úgy tűnik nem igénylik a blog eddigi hangvételét, így tehát a továbbiakban,  ha még lesznek  itt bejegyzések, azok csupán saját szórakoztatásra készülnek, anélkül, hogy bárkinek, bárminek a befolyásolására, „jobbá tételére” törekednének. 

L’ art pour L’art.... hogy erre nincs igény? Dehogynem, kérem szépen! Ez a kis kép itt (két percnyi munkával), tízezernél is több megtekintést hozott. Kinek kellenek hát a hosszú okfejtések, a kiérlelt gondolatmenetek?

Netes mémekre van ma igény, nem gondolatokra.

A küzdelmek egy jobb világért? Forradalmi kiáltványok? Ugyan.... itt a következő ötven, vagy ki tudja, hány évben legfeljebb fotelforradalom lesz, az is akkor várható, ha megszűnik a Barátok közt...

Akinek hiányérzete van, csinálja bátran, átadom két év és 83 bejegyzés után a stafétát.

 Üdvözlettel:

 A blog tulajdonos-főszerkesztője, aki búcsúzóul is tartja magát hitvallásához, amely szerint:

„Ha nem tudod, hogy ki vagyok, az azért jó, mert így nem engem ítélsz meg, hanem a véleményemet.”

conchita-horz_1399913196.jpg_775x458

                                                (a kép kattintásra nagyobb lesz) 

A KDNP-sek szerint kész világvége, de természetesen a másik "térfélről" némelyek egy kiadós anti-magyarozásra használják a témát....  Nem tudom, hogy mi, "belgák" hova álljunk, ezért csak annyit kérünk óvatosan, hogy ne legyen kötelező szeretni a jelenséget, amit Conchita "kisasszony (úr?)" megtestesít.....

fuckeu_1398849687.gif_450x326

...mit gondol egy rokkant ma Magyarországon az EU-ról. És szerintem még finoman fejeztük ki magunkat, a "dangerous" nem a legerősebb kifejezés az életveszélyes cserbenhagyásra.... és egyesek még csodálkozni képesek azon, hogy a Jobbik erősödik....

Ja, ezek után akinek még kedve van hozzá, annak boldog Európa Napot!

....addig csak állok és nézek.... meg olvasok. Ilyeneket ír a mai Népszava:

tn_I-am-so-sorry-sad-puppy_thumb.jpg

akadalymentesweb.jpg

 

virag.jpg

Bloggerek, újságírók, ismert és ismeretlen emberek gondolatai arról, ami  vasárnap történt....

 

„Azok, akik nem értik, hogy nem látják mások, mi történik, pont azokat a másokat nem látják, akiket nem értenek.” (Hódos Hajnalka)

„A későbbi győzelemre csak a megértett vereség ad esélyt. A baloldalnak fel kell fognia, hogy a választók nem ezt és nem így akarják. Csak annak van esélye legközelebb elnyerni a szavazók bizalmát, aki ezt képes lesz megérteni és e szerint cselekedni.” (Népszabadság vezércikk részlet, 2014. 04. 08.)

„Kellemes elrothadást, Magyarország!” (Krémer Ferenc)

„Okos és becsületes emberek nem szavaznak a Fideszre. Aki becsületes, és a Fideszre szavaz, az nem okos, aki okos és a Fideszre szavaz, az nem becsületes.”  (ismeretlen)

egyenes_beszed_1397036606.jpg_631x416

fuck_you.jpg

Azt gondolom, olyan ellenzékünk van, amilyet érdemlünk. Félázsiai országnak félázsiai ellenzék. Olyan, amelyiknek „miniszterelnök-jelöltje” nem gondol meg semmit – mert minek is? Kampány van megint, küzdeni kell, előre! Előre, bizony.... fejjel a falnak.


Nem tudom, mekkora bukta kell ahhoz májusban, hogy a „nem azt mondták, Feri...” szállóigéje után elhangozzék egy „értsd már meg Attis, nem kellesz ide...” kezdetű vidám monológ, de erősen gyanítom, hogy pillanatnyilag Mesterházy Attilánál  kevesebben reménykednek abban teljes erővel, hogy Kunhalmi  Ágnes esetleg mégsem akadályozza meg a kétharmadot.

akadalymentes_szavazokor_hatvanban_444_1396860157.jpeg_294x391

....ki gondolkodjon el: mert nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk kéremszépen! Elég ide egy díszrokkant, nem kell ide érdekérvényesítés....minek az! A rokkantak, elesettek, fogyatékosok szépen elvegetálnak vagy lassan elfogynak. Előre tovább a lenini.... pardon, orbáni úton.

Jó is az, nem? Mit tetszenek mondani? Ja, értem. Elment vagy kemény 62% szavazni. Ugyan nem nyert a Fidesz valójában (45% listán), de istenem...baloldalnak fontosabb volt nácizni, mint tényleg összefogni, és kisebbségbe szorítani a Fideszt. Meg esetleg valóban új arcokkal elérni még 8-10%-nyi bizonytalan (nem)szavazót. Ehelyett folyamatos rinya, sírás-rívás, arról, hogy majd a határon túliak mennyire befolyásolják az eredményt (lett vagy 120 ezer érvényes szavazat összesen...), meghogy a kispártok összezavarják az embereket (a be nem jutott 14 párt összesen kapott vagy 130 ezer szavazatot). Kifogás, az mindig van, elvtársak.

Csak dolgozni ne kelljen.  Vagy ha mégis, legyen könnyű pénz, az a lényeg.

Sebaj, 2018 mindjárt itt lesz, és akkor majd ollyan naagyon jót lehet elmúltnyolcévezni - ezúttal balról.

Addig pedig: négy éven át óvoda nagycsoport...ez kell a népnek, cirkusz, meg showműsor.

A fizetségetek megvan: alig 40 képviselői bársonyszék.

Élvezzétek, ha tudjátok...

 

hirt_ferenc_diszrokkant.jpgA DK szerint Hirt Ferenc „Orbán Viktor bábja”.  Egy kicsit tévedtek: ez az ember nem báb, hanem kollaboráns díszrokkant, az Orbán-rendszer tudatos, aktív haszonélvezője.

Olyan ember, olyan politikus, aki levegőnek nézi a választóit, és a politika iránt érdeklődő embereket.

Olyan ember, aki kevesebb, mint egy órányi (!) érdemi munkával (hiszen ne feledjük, egy országgyűlési képviselő munkáját nem a kortesbeszédek határozzák meg, hanem, hogy milyen döntésekhez adja a nevét, mit és mennyire próbál befolyásolni szavazataival, felszólalásaival) négy év alatt több mint 40 millió forint képviselői tiszteletdíjat tett zsebre – többek között – ilyen döntéseket meghozva.

Ez az ember egy normális országban, azért amit tett, és azért amit eltűrt, nem szavazatot érdemelne, hanem börtönt.

Kedves Tolna megyei (3. EVK) Szavazó! Egy kérés a rokkantak, fogyatékkal élők nevében:

MONDJ NEMET HIRT FERENCRE, MONDJ IGENT bárki másra!

segitunk_valasztani_infografika_1396608983.jpg_526x676

scale2.jpg

  Napok, hetek óta mást sem harsog a média, hogy a Fidesz úgyisdebiztosannagyon nyer. Most épp arról írnak „független” közvéleménykutatók, hogy csak az a kérdés: a Fidesz újra kétharmadot kap-e, vagy „csak” sima többséget?


Én meg csak állok, és nézek. És gondolkodom. De nem értem ezt az egészet.

Nagyon nem.


Kikből lehet vajon ez a hatalmas (állítólagos) Fidesz többség?

- Persze! – jeleli lelkesen a siket (válaszát a mozgássérült ennek a rendszernek köszönhetően amúgy tökéletesen érti. És ez nem vicc! – a Szerk. megj.) – Nézd meg az EP-képviselőnket, a Kósa Ádámot! Tőle ered az Európai Parlament történetének első jelnyelven előadott felszólalása, vagy ott van Tapolczai Gergely, akinek munkáját nemrég Orbán Viktor a nyilvánosság előtt köszönte meg, és aki nélkül biztos nem kapott volna a szövetségünk olyan bőkezű állami támogatást. Szóval, én nem panaszkodom az érdekvédelemre. Nálatok, mozgássérülteknél is ilyen jó a helyzet?

 Apró botlás az eddig olajozott kampánygépezetben....freud-i elszólás?....mini igazságbeszéd?....vagy csupán egyszerű nyelvbotlás? Esetleg Orbán már maga sem tudja, mit beszél? Ki tudja....

Egy szabad, igényes és független médiával rendelkező országban ez lehet, hogy nem hírértékű, de kis hazánkban, a kampány kellős közepén ez egy vérciki momentum. Amely attól igazán ütős, hogy az eredeti hírben persze ezt harsogják rendületlenül:

"...a fogyatékossággal élők munkanélkülisége az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban..."

Ez utóbbi mondatot - a hír címével egyetemben (" Tovább javulhat a fogyatékossággal élők foglalkoztatása") - már a média nagy része átvette.

Mi nem mondjuk el sokadszorra, hogy hazugságról van szó.

Aki nem hisz nekünk, higgyen Orbánnak.

Hiszen Ő sosem hazudik.

Legfeljebb összevissza beszél....

 rokkant_kokarda.jpg "Tisztelet a bátraknak" - így szól a mai megemlékezések hivatalos szlogenje.

Nézzük meg hát, kiket illet a tisztelet, mert kiálltak a jogaikért, megpróbáltak ellenállni a fülkeforradalmi arrogáns viselkedésnek, amellyel kollektíven tekintett a kormány bűnbaknak több százezer embert:

timosenko_kerekesszekben_1393849520.jpg_600x410

...arra, hogy ne éld az életet.

...hogy ne a legjobbat tedd, amíg teheted....

Szerinted?

Ő cselekszik a hazájáért. Te is cselekedj!

MENJ EL SZAVAZNI ÁPRILIS 6-án, mert NINCS KIFOGÁS!

ostoba_korozs_1393768577.jpg_658x300

Az index mutatott rá erre a roppant szellemes megnyilvánulásra. Mindenesetre jaj nekünk, rokkantaknak.... ilyen képességű barátok mellett már semmi szükség ellenségekre....

amanda_boxtel_1393338554.jpg_844x201

A képen látható hölgy nehéz utat járt be addig a pillanatig, amíg mosolyogva nézhetett körül Budapest nevezetes pontján, a Hősök Terén. Pár szóban arról, hogy ki ő, és miért éppen itt készültek ezek a képek.

meoszcimlap_1393236930.jpg_732x483

Bizony....Amerikából jöttem....írja boldogan ámerikai élményeit a Nagy Vízen túlról Derera úr, a MEOSZ-os főfunkci, a honlap eközben pedig tudomást sem vesz arról, hogy zajlik az élet...nyilván nem azt kérem számon, hogy az ukrán hírek miért nem szerepelnek itt, de esetleg lehetett volna napokig címlapos hír a nyíregyházi START Iskola kétségbeejtő helyzete, vagy netán észrevehették volna ezt a honlapot, vagy valami..áhh, reménytelen...

Csak egy kérdésem maradt: Derera úr, legközelebb hová tetszik menni kikapcsolódni?

tanuljunkmegegyüttélni.jpg Ezen tűnődök egyfolytában. Főleg, amikor mozgássérültet gúnyoló villamosvezetőről,  sikertörténetnek hazudott akadálymentesítésről, és más hasonló dolgokról olvasok. Olyankor mindig úgy érzem, nem lehet elég korán elkezdeni, és elég sokat sulykolni, hogy „a rokkant is ember”, ahogy ennek a blognak a mottója is szól.

Így aztán különös örömmel fedeztem fel a honlapot, amely szándéka szerint abban igyekszik segíteni, hogy „tanuljunk meg együtt élni”. Persze, van rajta száraz, hivatalos jellegű szöveg is, de a lényeg, hogy hétköznapi sorsok bemutatásával igyekszik közel hozni az átlagembertől egyébként meglehetősen távol álló témát, a kitagolást, vagy más szóval kiváltást.


Erre a népnevelő, felvilágosító munkára szükség van a mai Magyarországon, azt kell mondjam, bár ne lenne muszáj tv reklámmal és honlappal  magyarázni azt, aminek evidensnek kellene lennie: hogy az épek és a fogyatékkal élők tanuljanak meg EGYÜTT élni!


Mindenkinek ez lenne az érdeke....

világtalant? Avagy Orbán kézzelfoghatóvá tette magát.....

Idézet a Hvg.hu cikkéből: "A nő megköszönte Orbánnak, hogy kiáll a sorstársaiért, és azt mondta, örül, hogy hallja a miniszterelnök hangját" 

És végül alázatosan engedélyt kért meghunyászkodni.... - gondolom. Vagy talán valami más járhatott a fejében szerintetek?

Vigyázat! Pozitív értelemben könnyfakasztó videó.... avagy morbid humorral: cseppet sem béna viccek egy bénától.

sad_smiley.jpg Az idei évben az Erzsébet-program szlogenje így szól: "Mosolyra váltottuk". Az már feltűnt, hogy a nagy igyekezet ellenére nem mindenki mosolyog, hiába az ezerrel dübörgő reklámkampány a 62 kiírt pályázatról.

Azt viszont csak nemrég tudtuk meg - köszönhetően Dr. Nagy Mariannának, a MADA vezetőjének - hogy idén bizony a fogyatékkal élő gyerekek is legfeljebb kínjukban mosolyoghatnak.

 

kerekesszek-emlekmu_1390314510.jpg_238x300

Gábriel arkangyal, birodalmi sas, több tonnás oszlopok? Ennyiért?

Ugyan már... jelképnek a fentebb megcsodálható műalkotás is megteszi. A kompozíció neve: "A kerekesszék, amivel szinte sehova nem lehet bejutni, mert annyira akadálymentes ez az ország"  Vagy valami hasonló.... Lehet, hogy az idők szavát felismerve ki kéne írnunk egy névpályázatot. Persze szigorúan közbeszerzéssel.

montazs_baltas_1389900193.jpg_595x208

"....mától a magyar–azeri kapcsolatokat nemcsak a kölcsönös érdekek mentén, hanem a szolidaritás, a barátság és az emberségesség mentén alakítják...."