akadalymentesweb.jpg

 

virag.jpg

Bloggerek, újságírók, ismert és ismeretlen emberek gondolatai arról, ami  vasárnap történt....

 

„Azok, akik nem értik, hogy nem látják mások, mi történik, pont azokat a másokat nem látják, akiket nem értenek.” (Hódos Hajnalka)

„A későbbi győzelemre csak a megértett vereség ad esélyt. A baloldalnak fel kell fognia, hogy a választók nem ezt és nem így akarják. Csak annak van esélye legközelebb elnyerni a szavazók bizalmát, aki ezt képes lesz megérteni és e szerint cselekedni.” (Népszabadság vezércikk részlet, 2014. 04. 08.)

„Kellemes elrothadást, Magyarország!” (Krémer Ferenc)

„Okos és becsületes emberek nem szavaznak a Fideszre. Aki becsületes, és a Fideszre szavaz, az nem okos, aki okos és a Fideszre szavaz, az nem becsületes.”  (ismeretlen)

egyenes_beszed_1397036606.jpg_631x416

fuck_you.jpg

Azt gondolom, olyan ellenzékünk van, amilyet érdemlünk. Félázsiai országnak félázsiai ellenzék. Olyan, amelyiknek „miniszterelnök-jelöltje” nem gondol meg semmit – mert minek is? Kampány van megint, küzdeni kell, előre! Előre, bizony.... fejjel a falnak.


Nem tudom, mekkora bukta kell ahhoz májusban, hogy a „nem azt mondták, Feri...” szállóigéje után elhangozzék egy „értsd már meg Attis, nem kellesz ide...” kezdetű vidám monológ, de erősen gyanítom, hogy pillanatnyilag Mesterházy Attilánál  kevesebben reménykednek abban teljes erővel, hogy Kunhalmi  Ágnes esetleg mégsem akadályozza meg a kétharmadot.

akadalymentes_szavazokor_hatvanban_444_1396860157.jpeg_294x391

....ki gondolkodjon el: mert nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk kéremszépen! Elég ide egy díszrokkant, nem kell ide érdekérvényesítés....minek az! A rokkantak, elesettek, fogyatékosok szépen elvegetálnak vagy lassan elfogynak. Előre tovább a lenini.... pardon, orbáni úton.

Jó is az, nem? Mit tetszenek mondani? Ja, értem. Elment vagy kemény 62% szavazni. Ugyan nem nyert a Fidesz valójában (45% listán), de istenem...baloldalnak fontosabb volt nácizni, mint tényleg összefogni, és kisebbségbe szorítani a Fideszt. Meg esetleg valóban új arcokkal elérni még 8-10%-nyi bizonytalan (nem)szavazót. Ehelyett folyamatos rinya, sírás-rívás, arról, hogy majd a határon túliak mennyire befolyásolják az eredményt (lett vagy 120 ezer érvényes szavazat összesen...), meghogy a kispártok összezavarják az embereket (a be nem jutott 14 párt összesen kapott vagy 130 ezer szavazatot). Kifogás, az mindig van, elvtársak.

Csak dolgozni ne kelljen.  Vagy ha mégis, legyen könnyű pénz, az a lényeg.

Sebaj, 2018 mindjárt itt lesz, és akkor majd ollyan naagyon jót lehet elmúltnyolcévezni - ezúttal balról.

Addig pedig: négy éven át óvoda nagycsoport...ez kell a népnek, cirkusz, meg showműsor.

A fizetségetek megvan: alig 40 képviselői bársonyszék.

Élvezzétek, ha tudjátok...

 

hirt_ferenc_diszrokkant.jpgA DK szerint Hirt Ferenc „Orbán Viktor bábja”.  Egy kicsit tévedtek: ez az ember nem báb, hanem kollaboráns díszrokkant, az Orbán-rendszer tudatos, aktív haszonélvezője.

Olyan ember, olyan politikus, aki levegőnek nézi a választóit, és a politika iránt érdeklődő embereket.

Olyan ember, aki kevesebb, mint egy órányi (!) érdemi munkával (hiszen ne feledjük, egy országgyűlési képviselő munkáját nem a kortesbeszédek határozzák meg, hanem, hogy milyen döntésekhez adja a nevét, mit és mennyire próbál befolyásolni szavazataival, felszólalásaival) négy év alatt több mint 40 millió forint képviselői tiszteletdíjat tett zsebre – többek között – ilyen döntéseket meghozva.

Ez az ember egy normális országban, azért amit tett, és azért amit eltűrt, nem szavazatot érdemelne, hanem börtönt.

Kedves Tolna megyei (3. EVK) Szavazó! Egy kérés a rokkantak, fogyatékkal élők nevében:

MONDJ NEMET HIRT FERENCRE, MONDJ IGENT bárki másra!

segitunk_valasztani_infografika_1396608983.jpg_526x676

scale2.jpg

  Napok, hetek óta mást sem harsog a média, hogy a Fidesz úgyisdebiztosannagyon nyer. Most épp arról írnak „független” közvéleménykutatók, hogy csak az a kérdés: a Fidesz újra kétharmadot kap-e, vagy „csak” sima többséget?


Én meg csak állok, és nézek. És gondolkodom. De nem értem ezt az egészet.

Nagyon nem.


Kikből lehet vajon ez a hatalmas (állítólagos) Fidesz többség?

- Persze! – jeleli lelkesen a siket (válaszát a mozgássérült ennek a rendszernek köszönhetően amúgy tökéletesen érti. És ez nem vicc! – a Szerk. megj.) – Nézd meg az EP-képviselőnket, a Kósa Ádámot! Tőle ered az Európai Parlament történetének első jelnyelven előadott felszólalása, vagy ott van Tapolczai Gergely, akinek munkáját nemrég Orbán Viktor a nyilvánosság előtt köszönte meg, és aki nélkül biztos nem kapott volna a szövetségünk olyan bőkezű állami támogatást. Szóval, én nem panaszkodom az érdekvédelemre. Nálatok, mozgássérülteknél is ilyen jó a helyzet?

 Apró botlás az eddig olajozott kampánygépezetben....freud-i elszólás?....mini igazságbeszéd?....vagy csupán egyszerű nyelvbotlás? Esetleg Orbán már maga sem tudja, mit beszél? Ki tudja....

Egy szabad, igényes és független médiával rendelkező országban ez lehet, hogy nem hírértékű, de kis hazánkban, a kampány kellős közepén ez egy vérciki momentum. Amely attól igazán ütős, hogy az eredeti hírben persze ezt harsogják rendületlenül:

"...a fogyatékossággal élők munkanélkülisége az elmúlt négy évben 40 százalékkal csökkent, ma 16 ezerrel többen dolgoznak közülük, mint korábban..."

Ez utóbbi mondatot - a hír címével egyetemben (" Tovább javulhat a fogyatékossággal élők foglalkoztatása") - már a média nagy része átvette.

Mi nem mondjuk el sokadszorra, hogy hazugságról van szó.

Aki nem hisz nekünk, higgyen Orbánnak.

Hiszen Ő sosem hazudik.

Legfeljebb összevissza beszél....

 rokkant_kokarda.jpg "Tisztelet a bátraknak" - így szól a mai megemlékezések hivatalos szlogenje.

Nézzük meg hát, kiket illet a tisztelet, mert kiálltak a jogaikért, megpróbáltak ellenállni a fülkeforradalmi arrogáns viselkedésnek, amellyel kollektíven tekintett a kormány bűnbaknak több százezer embert:

timosenko_kerekesszekben_1393849520.jpg_600x410

...arra, hogy ne éld az életet.

...hogy ne a legjobbat tedd, amíg teheted....

Szerinted?

Ő cselekszik a hazájáért. Te is cselekedj!

MENJ EL SZAVAZNI ÁPRILIS 6-án, mert NINCS KIFOGÁS!

ostoba_korozs_1393768577.jpg_658x300

Az index mutatott rá erre a roppant szellemes megnyilvánulásra. Mindenesetre jaj nekünk, rokkantaknak.... ilyen képességű barátok mellett már semmi szükség ellenségekre....

amanda_boxtel_1393338554.jpg_844x201

A képen látható hölgy nehéz utat járt be addig a pillanatig, amíg mosolyogva nézhetett körül Budapest nevezetes pontján, a Hősök Terén. Pár szóban arról, hogy ki ő, és miért éppen itt készültek ezek a képek.

meoszcimlap_1393236930.jpg_732x483

Bizony....Amerikából jöttem....írja boldogan ámerikai élményeit a Nagy Vízen túlról Derera úr, a MEOSZ-os főfunkci, a honlap eközben pedig tudomást sem vesz arról, hogy zajlik az élet...nyilván nem azt kérem számon, hogy az ukrán hírek miért nem szerepelnek itt, de esetleg lehetett volna napokig címlapos hír a nyíregyházi START Iskola kétségbeejtő helyzete, vagy netán észrevehették volna ezt a honlapot, vagy valami..áhh, reménytelen...

Csak egy kérdésem maradt: Derera úr, legközelebb hová tetszik menni kikapcsolódni?

tanuljunkmegegyüttélni.jpg Ezen tűnődök egyfolytában. Főleg, amikor mozgássérültet gúnyoló villamosvezetőről,  sikertörténetnek hazudott akadálymentesítésről, és más hasonló dolgokról olvasok. Olyankor mindig úgy érzem, nem lehet elég korán elkezdeni, és elég sokat sulykolni, hogy „a rokkant is ember”, ahogy ennek a blognak a mottója is szól.

Így aztán különös örömmel fedeztem fel a honlapot, amely szándéka szerint abban igyekszik segíteni, hogy „tanuljunk meg együtt élni”. Persze, van rajta száraz, hivatalos jellegű szöveg is, de a lényeg, hogy hétköznapi sorsok bemutatásával igyekszik közel hozni az átlagembertől egyébként meglehetősen távol álló témát, a kitagolást, vagy más szóval kiváltást.


Erre a népnevelő, felvilágosító munkára szükség van a mai Magyarországon, azt kell mondjam, bár ne lenne muszáj tv reklámmal és honlappal  magyarázni azt, aminek evidensnek kellene lennie: hogy az épek és a fogyatékkal élők tanuljanak meg EGYÜTT élni!


Mindenkinek ez lenne az érdeke....

világtalant? Avagy Orbán kézzelfoghatóvá tette magát.....

Idézet a Hvg.hu cikkéből: "A nő megköszönte Orbánnak, hogy kiáll a sorstársaiért, és azt mondta, örül, hogy hallja a miniszterelnök hangját" 

És végül alázatosan engedélyt kért meghunyászkodni.... - gondolom. Vagy talán valami más járhatott a fejében szerintetek?

Vigyázat! Pozitív értelemben könnyfakasztó videó.... avagy morbid humorral: cseppet sem béna viccek egy bénától.

sad_smiley.jpg Az idei évben az Erzsébet-program szlogenje így szól: "Mosolyra váltottuk". Az már feltűnt, hogy a nagy igyekezet ellenére nem mindenki mosolyog, hiába az ezerrel dübörgő reklámkampány a 62 kiírt pályázatról.

Azt viszont csak nemrég tudtuk meg - köszönhetően Dr. Nagy Mariannának, a MADA vezetőjének - hogy idén bizony a fogyatékkal élő gyerekek is legfeljebb kínjukban mosolyoghatnak.

 

kerekesszek-emlekmu_1390314510.jpg_238x300

Gábriel arkangyal, birodalmi sas, több tonnás oszlopok? Ennyiért?

Ugyan már... jelképnek a fentebb megcsodálható műalkotás is megteszi. A kompozíció neve: "A kerekesszék, amivel szinte sehova nem lehet bejutni, mert annyira akadálymentes ez az ország"  Vagy valami hasonló.... Lehet, hogy az idők szavát felismerve ki kéne írnunk egy névpályázatot. Persze szigorúan közbeszerzéssel.

montazs_baltas_1389900193.jpg_595x208

"....mától a magyar–azeri kapcsolatokat nemcsak a kölcsönös érdekek mentén, hanem a szolidaritás, a barátság és az emberségesség mentén alakítják...."

post-it.jpg

 

Olvasom, hallom a híreket.... "Ír gázoló", "azeri baltás gyilkos" vagy épp a legújabb: "fejszés románok". Címkézés, címkézés hátán. Az előítélet melegágya. És fel sem kapjuk rá a fejünket. Eltompultunk. Mert ez a természetes. Természetes?

Akkor jöjjön egy kis játék. Felsorolás következik:

A napokban kérdeztünk az erőforrás-minisztérium sajtóosztályától egy s mást a rehabilitációs kártyáról és a rehabilitációs hozzájárulásról. Ez utóbbi kapcsán -  arra a kérdésre, hogy miért változatlan évek óta a cégek által fizetendő összeg - ezt válaszolták:

no_index.jpgMegírom. Az index.hu tudatlan és öntelt. A megváltozott munkaképességűek szerintük nem léteznek. Vagy legalábbis említésre nem méltóak, kivéve, ha bulvárszenzációt lehet találni velük kapcsolatosan (tüntetett, tiltakozott, öngyilkos lett, satöbbi...) De ez nincs rendjén!
Ezért remélem, hogy minél többen csatlakoznak a bojkotthoz, amelyet ezúton hirdetek meg: mától kezdve egy hétig nem olvasok olyan cikket, amely az index.hu-n jelent meg.

Történt ugyanis, hogy még január másodikán megjelent egy cikk (azért sem teszek be linket....) az Index-en „Milliókat spórolhat a cége, ha ezekre figyel” címmel, két igen „hozzáértő” szerző, Szentkirályi Balázs és Molnárfi Kati tollából. Ezek a derék sajtómunkások a hangzatos cím alatt részletesen kifejtettek sok kisebb-nagyobb kedvezményt, amelyeket végigolvasva azonnal egy kérdés ötlött fel bennem: A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEK UTÁNI KEDVEZMÉNYEK hol vannak? Az smafu? Gondoltam, csak valami félreértésről lehet szó és ebbéli véleményemet főszerkesztőként annak rendje s módja szerint tolmácsoltam a két szépreményű zsurnalisztának, akiknek, hogy meg ne erőltessék magukat a sok munkában, gyorsan a fenekük kezük alá tettem egy komplett blogbejegyzést. Csak idézni kellett volna. Vagy linkelni. De nem. Csak azért sem. Sőt! Nem válaszolt egyikük sem a levelemre.** (Másolatban végül még Dudás Gergely főszerkesztőnek is megküldtem a levelet, „természetesen” ő sem reagált.)

Pedig – ha valakinek esetleg eddig kétsége lett volna e kérdésben – íme a bizonyíték, hogy a megváltozott munkaképességűek alkalmazásával a cégek nemhogy milliókat, milliárdokat takaríthatnának meg összességében:

rehabilitaciós hozzájárulás.jpg

(az adatokért köszönet az EMMI sajtómunkatársainak)

A fenti grafikon azt gondolom, magáért beszél. Ha már az index.hu nagytehetségű firkászainak mindez lényegtelen, előbb-utóbb bizonyára a nagyobb vállalatok (és persze a kisebbek is) észreveszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában rejlő lehetőségeket és mind többen élnek az így megszerezhető kedvezményekkel, illetve a kiadásaik csökkentésének lehetőségével...

** = FRISSÍTÉS: a korrektség kedvért meg kell jegyeznünk, hogy január 14-én az egyik szerző reagált, melyben egyrészt elnézést kért a késői válasz miatt, másrészt jelezte, hogy a "cikkben található lenyíló táblázatban" helyet kapott az általunk hiányolt információk egy része is.

szazalekjel.jpg0 százalék SZOCHO, vagyis járulékmentes foglalkoztatás

Az igazi motiváció ebben a támogatási rendszerben az, hogy azok a munkavállalók, akik jogosultak rehabiltációs kártya kiváltására (melyet az adóhatóság állít ki részükre) úgy vehetnek részt a foglalkoztatásban, hogy a cégek az egészségkárosodott személy foglalkoztatásának teljes időtartamára teljes munkáltatói járulékmentességet kapnak akkor, ha a dolgozó bére a minimálbér kétszeresét nem haladja meg. (2013 szeptemberéig mintegy 20 ezren tudtak munkába állni azok közül, akik kiváltották a 2012-ben bevezetett kártyát.)

Egyéb kedvezmények, lehetőségek

Akkreditált munkáltatók számára további kedvezmények állnak rendelkezésre: foglalkoztatási támogatás (bér –és költségkompenzáció). Egy fő megváltozott munkaképességű személy után 1.120.000 Ft/fő/év költségvetési támogatásban részesülnek a cégek, ennek köszönhetően tavaly több mint 30 ezer fő megváltozott munkaképességű ember tudott munkát vállalni, vagy tarthatta meg már meglévő munkahelyét. Pályázni lehet mindezeken felül a munkahelyek rehabilitációs célú kialakítására, átalakítására, akadálymentesítésére, ha a munkáltató a rehabilitációs hatóság komplex minősítése szerinti megváltozott munkaképességű személy vagy fogyatékossági támogatásban részesülő személy foglalkoztatását biztosítja munkaszerződéssel, legalább napi 4 órában.

Röviden érdemes még megemlíteni a vállalkozások számára az európai uniós források által teremtett lehetőségeket. Az Új Széchenyi Terv pályázatain rehabilitációs foglalkoztatás céljára elérhető források (ezen pályázatok egy része már lezárult, ill. jelenleg is zajlik) meghaladják a 20 milliárd forintot.

A rehabilitációs hozzájárulás

Egy cég számos pozitív ösztönző (támogatás, kedvezmény) mellett egy komoly „büntetés” jellegű tétellel is ösztönözve van arra, hogy megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő munkavállalók alkalmazása mellett döntsön. Ez az úgynevezett rehabilitációs hozzájárulás, amelyet azoknak a cégeknek kell megfizetni, amelyek az összlétszámuk 5 százalékánál kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak. A hozzájárulás mértéke 965.400 forint/fő/év. A munkadó rehabilitációs hozzájárulásának éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám és a rehabilitációs hozzájárulás szorzata. A munkadó akkor kötelezett rehabilitációs hozzájárulás megfizetésére, ha a foglalkoztatottjainak száma éves átlagban 25 főnél több. (2012 előtt 20 fő felett kellett ezt a közterhet megfizetni.)